fallback

Реглинг: Европа ще има нужда от най-малко €500 млрд. за възстановяване

ЕЦБ е гъвкава и може да предприеме още мерки в подкрепа на икономиката, ако е необходимо, казват представители на банката

19.04.2020 | 21:30 Автор: Ралица Братанова

Европа ще се нуждае от още най-малко 500 млрд. евро от институциите на Европейския съюз, за да финансира икономическото си възстановяване след коронавирусната пандемия освен договорения пакет от половин трилион евро.

Това каза управляващият директор на Европейския механизъм за стабилност (ЕМС) Клаус Реглинг в интервю за италианския вестник Corriere della Sera, цитирано от Ройтерс.

Той допълва, че най-лесният начин за организирането на подобни средства ще бъде чрез Европейската комисия и бюджета на Европейския съюз.

"Бих казал, че за втората фаза ще са необходими поне още 500 млрд. евро от европейските институции, но може да са и повече", посочва Реглинг.

"За целта трябва да обсъдим нови инструменти с открито съзнание, но също и да използваме съществуващите институции, защото е по-лесно, включително конкретно Комисията и бюджета на ЕС. Преосмислянето на европейските средства може да постигне много за запазването на Европейския съюз", смята той.

Финансовите министри на страните членки на ЕС договориха на 9 април предпазни мрежи за държави, компании и физически лица на обща стойност 540 млрд. евро, пише Investor.bg.

Те също така се съгласиха, че еврозоната, която според МВФ ще навлезе в рецесия със спад на икономиката от 7,5% през тази година заради пандемията, ще се нуждае от пари, за да се възстанови, но имаха различни идеи за това колко средства са нужни и как да бъдат набрани.

Лидерите на ЕС ще обсъдят това на видеоконференция на 23 април.

Снимка: БГНЕС 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback