Държавният секретар на САЩ отказа да говори френски

Познанията на Джон Кери по френски са добре известни, но той заяви, че има нужда от усъвършенстване на езика.

09.02.2013 | 09:45
Държавният секретар на САЩ отказа да говори френски
Държавният секретар на САЩ отказа да говори френски

Джон Кери отклони поканата да говори на френски на първата си пресконференция като държавен секретар на САЩ. „Не и днес,” отговори той на молбата да отговори на журналистически въпрос на френски. Кери обясни, че има нужда да усъвършенства познанията си по езика. Изказването изненадата запознатите с биографията на Кери, които са информирани, че той е посещавал швейцарско училище и добре владее езика, коментират от BBC.

Някои американски издания използваха познанията на Кери, за да го атакуват по време на кандидат-президентската надпревара през 2004, след изострянето на американо-френските отношения в Ирак.

Канадският външен министър Джон Беърд беше първият дипломат, който Джон Кери посрещна в Държавния департамент като държавен секретар на САЩ. На пресконференцията след срещата Кери призова Иран да отговори на загрижеността на световната общност относно ядрената й програма.  69-годишният бивш сенатор на Масачузетс заяви, че САЩ са решени да попречат  на Иран да се сдобие с ядрено оръжие и ще продължи политиката си на натиск в срещу тази цел. По неговите думи международната общност ще откликне, ако Иран прояви готовност за преговори при планирана за следващия месец среща по случая в Казахстан.