Виктор Понта отново премиер на Румъния

Новото правителство ще трябва да договаря с МВФ ново споразумение за милиарди евро.

17.12.2012 | 15:07
Виктор Понта отново премиер на Румъния
Виктор Понта отново премиер на Румъния

Румънският президент Траян Бъсеску даде нов мандат на лидера на левицата Виктор Понта, предаде Reuters. Официалната причина е, че не е имало други кандидати. Така смятаният за основен враг на държавния глава политик ще трябва да постигне ново споразумение с Международния валутен фонд и да успокои инвеститорите.

Съобщението за новия мандат на Понта вдъхна надежда наблюдателите, които предричаха вариант, при който Бъсеску блокира новото правителство на левицата. Социал-либералният съюз има мнозинство в парламента, след като на изборите получи подкрепата на 67% от румънците. Така Виктор Понта ще вкара в парламента 395 от своите съпартийци.

Европейският съюз критикува премиера заради опитите да бъде подронено върховенството на закона в страната. Понта опита да прокара процедура по импийчмънт на Бъсеску, която блокира политическия живот в Румъния и доведе до сериозни икономически проблеми. Президентът остана на поста си заради провал на организирания от управляващите референдум и тогава заяви, че никога повече няма да даде мандат на Понта.

Новото правителство ще трябва да договаря с МВФ ново споразумение за милиарди евро, което да замени изтичащото в началото на 2013.