fallback

Депутати възраждат стар спор за седалището на Европейския парламент

Чиновниците все повече негодуват срещу ежемесечните пътувания до Страсбург.

31.10.2012 | 09:24

Във време, когато финансовата криза принуждава националните правителства да съкратят разходите си, в коридорите на европейските институции се възражда стар спор за седалището на Европейския парламент.

Евродепутати все повече негодуват срещу ежемесечните пътувания до Страсбург, където е второто седалище на парламента. Този "пътуващ цирк", както мнозина го наричат, струва на Европейския съюз 180 милиона евро годишно. В тази сметка не влизат и средствата за поддържане на сградата в Страсбург. Според критиците тези разходи са изключително големи във времена на строги икономии. Самите депутати също недоволстват заради факта, че всеки месец трябва да опаковат купчини документи и лични вещи за 350-километровото пътуване от Брюксел.

Миналата седмица 615 от общо 754 членове на Европейския парламент гласуваха за промяна на договора, която би дала право на парламента да избира къде да провежда заседанията си.

Седалището в Страсбург е създадено като символ на френско-германското помирение след Втората световна война. През годините депутатите неведнъж са подемали инициатива за това единственото седалище на парламента да бъде в Брюксел. Франция, разбира се, противопоставя категорично, а единственият начин да се вземе решение е всички лидери на държавите членки да гласуват единодушно за трайното установяване на парламента в Белгия.

fallback
Още от Свят
fallback