Богаташите напускат Франция?

Причината е планираното от управляващите увеличение на редица данъци.

08.10.2012 | 17:59
Богаташите напускат Франция?

Богатите бизнесмени във Франция масово напускат страната преди да бъде въведен планираният от френското правителство данък от 75% върху доходите. Това показват наблюденията на агентите по недвижими имоти и финансовите съветници, цитирани от агенция France press.

За кратко време за продан за обявени най-малко 500 къщи на стойност по 1 милион евро, съобщават агенти по недвижими имоти. Модерните технологии улесняват работата от разстояние, а богатите французи се насочват най-често към Лондон, Ню Йорк и Женева. Брюксел остава предпочитан от по-възрастните французи, които вече са продали своя бизнес и търсят изгода от олекотеното данъчно законодателство на Белгия.

Най-голям страх всява рязкото увеличаване на данъците върху постъпленията от продажби на акции и корпоративни дялове, заложено в бюджет 2013. Според френските предприемачи това ще убие пазара на иновативни нови компании в страната.

Правителството на Оланд се опитва да намери начин да намали набъбналия публичен дълг, а самият президент спечели изборите с обещанието да натовари богатите с повече отговорност във финансовата криза.