Сериозен спад в безработицата удари рамо на Обама

За пръв път от кризата незаетите паднаха под 8%, някои консерватори подозират манипулиране на числата.

06.10.2012 | 10:52
Сериозен спад в безработицата удари рамо на Обама

Шансовете на Барак Обама за втори мандат в Белия дом получиха сериозно рамо от националната статистика, която в данните си за септември отчете най-ниската безработица от 2008 година насам. За пръв път от началото на кризата безработните са под 8% от населението (в момента - 7.8%).

"Вярвам, че днес ние като нация отново вървим напред", коментира Обама по време на предизборен митинг в щата Вирджиния (един от деветте, където все още не се очертава ясен победител във вота). Данните за заетостта идват в много удобен момент за настоящия президент, който по всеобщо мнение не се справи добре в първия телевизионен диспут с републиканския кандидат Мит Ромни.

Съживяването на трудовия пазар обаче все още не е усетено еднакво от всички обществени групи. Твърде висока остава безработицата сред младежите (почти 24%), сред тъмнокожите американци (13.4%) и сред испаноезичните (9.9%).

"Не така изглежда истинското съживяване", заяви Мит Ромни. "Ако погледнете статистиката, създали сме по-малко нови работни места през септември, отколкото през август, и по-малко през август, отколкото през юли. Откакто президентът Обама встъпи в длъжност, Америка е загубила 600 000 работни места в реалното производство".

Още по-далеч отиде един от стратезите на консерваторите - бившият шеф на гиганта General Electric Джак Уелч. Той директно обвини Бюрото за трудова заетост, че е манипулирало данните. "Невероятни числа... тези момчета от Чикаго са способни на всичко... не ги бива в дебатите, тогава защо да не променят числата...", писа той в Twitter.

Спорът за състоянието на икономиката видимо ще продължи без прекъсване чак до изборите на 6 ноември. Поддържниците на Обама подчертават, че вече 24 последователни месеца Съединените щати отчитат растеж. Опонентите им обаче възразяват, че темповете на този растеж са рекордно слаби. А създаването на 114 000 нови работни места едва покрива съответното нарастване на населението от естествен прираст и имиграция.