Скокът от ръба на космоса се отлага с един ден

Силен вятър в Ню Мексико принуди организаторите да отложат авантюрата за 9 октомври, вторник.

06.10.2012 | 09:57
Скокът от ръба на космоса се отлага с един ден
Скокът от ръба на космоса се отлага с един ден

Опитът за нов световен рекорд в парашутните скокове се отлага с един ден заради силен вятър, съобщиха организаторите. Вместо в понеделник, австриецът Феликс Баумгартнер ще осъществи смелия си "скок от космоса" във вторник, 9 октомври. Телевизия Bulgaria ON AIR ще излъчи пряко опита, който The New York Times определи като "най-дръзкото приключение на това десетилетие".

Предаването започва от 15:00 българско време, когато специална капсула, прикрепена към балон с хелий, ще започне да издига Баумгартнер към точката на скока - на 36.6 километра височина над пустинята на Ню Мексико.

Феликс Баумгартнер има уникалния шанс да счупи няколко рекорда - този за свободен скок, за скорост на свободно падане на човек, за скок с най-висока скорост и скок с най-дълга продължителност.

Зрителите на Bulgaria ON AIR ще станат свидетели на целия опит. В над три часа ефирно време ще покажем подготовката, изкачването на капсулата, самия скок и приземяването, съпроводени с анализи и коментар на популярни световни и български експерти.

Организаторите ще потвърдят допълнително началния час. Те вече обявиха, че не очакват влошаване на метеорологичните условия и по-нататъшни отлагания.