fallback

Турският парламент разреши военни действия срещу Сирия

Разрешението за ответен въоръжен обстрел на сирийски цели не е мандат за война, специално подчерта вицепремиерът Бешир Алтай.

04.10.2012 | 11:21

Обновена в 17.00

На извънредно заседание при закрити врати турският парламент взе решение за предприемане на военни действия спрямо Сирия, предаде BBC. Това се случи след като вчера в пограничния турски град Акчакале загинаха петима цивилни – две жени и три деца, след сирийски минометен обстрел. Ударите снощи са били насочени срещу район на име Расем ал Газаал, където сирийската армия има артилерийски бази.

Разрешението за ответен въоръжен обстрел на сирийски цели не е мандат за война, специално подчерта вицепремиерът Бешир Алтай, „но дава свобода за действие за защита на турските интереси, ако се наложи.“Мандатът за военен отговор на сирийска територия може да бъде удължен до една година, стана ясно след извънредното заседание на турския парламент.

Вицепремиерът Бешир Алтай подчерта, че приоритет в политиката на Турция в отношенията със Сирия заема взаимодействието с международните структури.  Той подчерта, че Сирия е признала за обстрела и е поднесла своите извинения на Турция, предаде AFP.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че Алиансът не планира интервенция в Сирия, но има готовност да защити Турция, ако е наложи. Европейската комисия отправи призив за сдържаност и към двете държави.

Върховният представител на Европейския съюз по сигурността и външната политика Катрин Аштън осъди сирийската атака и настоя за прекратяване на насилието. Според нея обстрелът на турско-сирийската граница е доказателство за разрастване на кризата извън границите на Сирия.

Германският външен министър Гидо Вестервеле призова Сирия да се извини на Турция.

Атаката на турско-сирийската граница е заплаха за глобалната сигурност и мира, се посочва в изявление на френския министър на външните работи Лоран Фабиюс.

Отговорът на Турция след сирийския минометен обстрел е разбираем, но трябва да се избегне ескалация на напрежението, предупреди британският външен министър Уилям Хейг.

Египет и Aрабска лига също отправиха критики към Сирия, като предупредиха, че инцидентът може да застраши целия регион.

Руският външен министър Сергей Лавров определи обстрела на Турция като трагична случайност.

България изцяло се придържа към политическата позиция на Съвета на НАТО за напрежението между Турция и Сирия. Това заяви президентът Росен Пелвнелиев в Хасково. Той обясни, че страната ни следи внимателно ситуацията. „Би следвало проблемът в Сирия да се решава преди всичко по пътя на преговорите и с мирни средства, коментира държавният глава и допълни. - Сигурни сме, че нашите партньори в Турция няма да нагнетят допълнително напрежението - никой няма интерес от това. Двете страни просто трябва да се въздържат от по-нататъшни провокации. НАТО следи много внимателно, ние сме част от решението", обобщи българският президент.

Действията на сирийския режим грубо нарушават международното право, се посочва в официално становище на българското Министерство на външните работи. "В духа на съюзническата солидарност подкрепяме турските искания за незабавно прекратяване на подобни действия и призоваваме сирийския режим да се въздържа от по-нататъшни безогледни нарушения на международното право".

fallback
Още от Свят
fallback