fallback

Хакери поразиха интернет мрежата в Иран

Властите в страната са ограничили достъпа, за да избегнат нови атаки.

03.10.2012 | 18:12

Хакери са атакували инфраструктурни и комуникационни обекти в Иран, съобщават официални лица от Техеран, цитирани от Reuters. Мехди Акхаван Бехабади, който е секретар на Върховния съвет на киберпространството, коментира пред местна информационна агенция, че страната е била подложена на постоянни организирани атаки, които са насочени към ядрената и нефтената индустрии, както и към информационните мрежи.

Иран е петият по-големина износител на петрол в света. През 2010 страната съобщи за софтуерно проникване в един от центровете за обогатяване на уран. Тогава Техеран обвини Израел и САЩ.

Официални лица в Израел заплашиха ислямската страна с военни действия, ако Запада не й окаже натиск за прекратяване на спорната ядрена програма. САЩ изрази опасения, че Иран подготвя ядрени оръжия под претекста, че програмата е единствено за мирни цели. През миналия месец командир от Революционната гвардия на Иран заяви, че е подготвен за отбрана в случай на кибервойна, която според него е по-опасна от физическите конфликти.

Ирански власти съобщиха през април, че компютърен вирус е бил засечен и в една от контролните системи на петролния терминал, разположен на остров Кхарг. Оттам минава голяма част от износния нефт на Иран.

fallback
Още от Свят
fallback