Станишев е новият лидер на ПЕС

Голямата цел са изборите за Европейски парламент, каза бившият премиер.

29.09.2012 | 15:27
Станишев е новият лидер на ПЕС

Сергей Станишев е избран за председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС) на деветия конгрес на организацията в Брюксел. Бившият български премиер ще бъде начело на партията следващите две години и половина. Преди десет месеца той пое временно от Поул Расмусен, който се оттегли по лични причини.

Голямата цел е през 2014 социалистите да спечелят изборите за Европейски парламент. "Ще бъдем първата европейска партия, която по демократичен път ще определи кандидатура за председател на Европейската комисия", смята Станишев.

Икономическият растеж, работните места и социално насочените мерки за изход от кризата са в основата на стратегията, с която европейските социалисти смятат да променят политическия пейзаж в Европа. Целта им е следващите месеци да спечелят избори и да имат свои министър-председатели в Румъния и Литва, а по-късно и в Германия и Италия.

"Искам да покажа, че българите можем да се справяме добре, че сме страна със самочувствие". Според бившия премиер предстоящият избор е знак на доверие и е отговорност. Това е голямо признание за БСП и за промените в партията, коментира Станишев. Ако бъде избран, първи приоритети за него ще са България и неговата партия.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц подчерта, че лично е убеждавал Станишев да поеме поста." Не му предложих да приеме този пост по случайност, а по убеждение. Ще ви кажа защо. Освен че е много компетентна личност, според мен е знаково, когато една паневропейска партия гласува неин президент да стане източноевропеец - това показва, че приемаме сериозно обединението на нашия континент. Днес ние сме една общност от равноправни нации и това се изразява и в избора на Сергей Станишев".