fallback

Нови правила за добив на шистов газ в Европа

Компаниите ще са задължени да разкриват химическите състави на вещества при сондажите.

28.09.2012 | 11:34

Всяка държава-членка на Европейския съюз ще има право да решава отделно дали да търси и добива шистов газ, но трябва да разполага със стабилна нормативна уредба по отношение на всички дейности, включително по нашумялата напоследък технология "фракинг", решиха две от комисиите на Европейския парламент - по енергетика и по околна среда.

Депутатите са препоръчали на всяка компания да изучи опитът на САЩ в тази област с оглед "използването на щадящи околната среда индустриални процеси и най-добрите налични технологии".

Компаниите ще са задължени да разкриват химическите състави на вещества, които използват за сондажите.

Евродепутатите имат намерение и да променят европейското законодателство, ако сондажите за шистов газ се увеличат. 

Българският евродепутат Ивайло Калфин е препоръчал преди дни на Европейската комисия да изготви оценка и анализ на икомическата и екологична ситуация около добива на шистов газ. "Необходим е открит диалог с обществото, при който, за да се обсъдят рисковете от изтичания на газ и за въздействието на използваната технология върху подземните води, земеделието и туризма, преди да бъде взето решение за проучвания за търсене на залежи или за промишлен добив". Решенията трябва да бъдат приети от Европейския парламент през октомври.

fallback
Още от Свят
fallback