Банковият съюз обтяга отношенията между Германия и Франция

Париж призова за по-бързи действия, а Берлин настоява да се действа бавно, за да се гарантира, че “системата ще бъде водонепропусклива”.

15.09.2012 | 15:15
Банковият съюз обтяга отношенията между Германия и Франция

Създаването на банковия съюз в еврозоната пак породи напрежение между Германия и Франция, коментира агенция Reuters. Париж призова за по-бързото изпълнение на плана за засилване на интеграцията в банковия сектор, докато Берлин продължава да демонстрира резерви към идеята.

Реформата, която трябва да бъде одобрена от всички 27 държави-членки на Европейския съюз, има за цел да се прекъсне връзката между банките и задлъжнелите правителства, която изостря дълговата криза в европейската валутна общност, припомня агенцията. Целта на Еврокомисията е да прекъсне тази връзка, като даде повече права на Европейската централна банка за контрол върху финансовите институции.

На провелата се днес в Кипър среща на финансовите министри, бяха обсъдени проблемите на бъдещия европейски банков съюз. По време на дебатите обаче, отново не беше постигнат консенсус.

Германия продължава да се стреми да запази надзора върху регионалните спестовни и кооперативни банки и поставя под въпрос дали ЕЦБ е органът, който да контролира всичките над 6 000 банки в еврозоната. Основният мотив на Берлин срещу идеята, е че централната банка ще се “пренапрегне”, пише още Reuters.

Въпросът със създаването на банковия съюз е изключително важен за инвеститорите , тъй като даването на повече правомощия на ЕЦБ ще отключи възможността за директна рекапитализация на испанските банки със средства от фондовете на еврозоната. Германия обаче се противопоставя и на пряката помощ за банковия сектор, ако държавите-бенефициенти не приемат да изпълнят някои условия.

За разлика от Германия, Франция, чийто икономически растеж е пред замръзване, а банките имат рискови инвестиции в държави като Гърция, призовава за бързи действия.