Франция продължава с разрушаването на ромски лагери

Около 70 души, включително 19 деца, oстават на улицата.

27.08.2012 | 12:01
Франция продължава с разрушаването на ромски лагери

Френската полиция разруши ромски катун в околностите на Париж. Около 70 души, включително 19 деца, oстават на улицата, предаде АФП.

Катунът бе разрушен от полицията рано тази сутрин, след като по-рано местните власти наредиха районът да бъде разчистен. Според общинската управа ромският лагер не е бил безопасен, тъй като се намира твърде близо до железопътна линия.

Вътрешният министър Манюел Валс, който е подложен на ожесточени критики заради действията срещу ромите на новото социалистическо правителство, заяви, че санитарните условия в катуна са били „непоносими”.

Смята се, че около 15 000 роми, предимно от Румъния и България, в момента живеят в катуни в цяла Франция. През миналата седмица правителството обяви, че ще облекчи ограниченията за достъп до пазара на труда за български и румънски имигранти като част от решението на ромския проблем.

Френският премиер Жан-Марк Еро обяви по-рано, че Париж ще поиска "в близките дни" да бъде свикана среща на Европейския съвет, на която да бъде намерено "решение на европейско равнище" на този казус, предаде агенция France Press.

Делегираният министър по европейските въпроси Бернар Казньов ще направи предложение – да се пристъпи към разговори с румънското и българското правителство, тъй като става дума за техни граждани, заяви Еро в отговор на въпрос на участници в летния университет на младите френски социалисти в Ла Рошел в края на миналата седмица.