fallback

Алжирски дипломат е новият пратеник на ООН в Сирия

Русия приветства назначаването на Лахдар Брахими, Америка поиска повече подробности за мандата му.

18.08.2012 | 14:51

ООН потвърди, че опитният алжирски дипломат Лахдар Брахими ще замени Кофи Анан като неин пратеник в Сирия, съобщиха световните агенции.

Бившият генерален секретар на ООН обяви в началото на месеца, че се отказва от посредническата си роля, тъй като не е получил необходимата подкрепа за своята мисия, а страните в конфликта не прекратиха огъня.

”Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун цени желанието на Брахими да посвети своите големи способности и опит на тази решаваща задача и с право очаква силна, ясна и единна подкрепа на международната общност”, заяви говорителят на световната организация Едуардо дел Буей.

Лахдар Брахими е заемал няколко поста в ООН. Той си извоюва репутация на упорит и независим посредник като пратеник в Афганистан, Ирак и Хаити. Брахими помогна за договаряне на прекратяването на гражданската война в Ливан.

Брахими заяви в ефира на телевизия "Франс 24", че не е уверен, че ще може да сложи край на сирийския конфликт, но ще направи всичко по силите си.

Той се надява да получи съдействието на сирийците и подкрепа от страна на международната общност.

Русия приветства назначаването на Лахдар Брахими, съобщи ИТАР-ТАСС, като цитира руския постоянен представител в световната организация Виталий Чуркин.

Съединените щати обаче поискаха повече подробности за мандата на Брахими, съобщи France Press, цитирайки заместник-говорителя на Белия дом Джошуа Ърнест.

Новият международен посредник за уреждане на конфликта в Сирия ще се нуждае от консенсус в Съвета за сигурност на ООН, за да изпълни успешно своята задача, предупреди турският министър на външните работи Ахмет Давутоглу, цитиран от Reuters.

fallback
Още от Свят
fallback