fallback

Сирийският режим се разпада, според бившия премиер на страната

Режимът на Асад не контролира повече от 30% от територията на страната, заяви в Йордания Рияд Хиджаб.

14.08.2012 | 14:45

Бившият премиер на Сирия Рияд Хиджаб заяви че режимът в страната се разпада- от финансова, морална и военна гледна точка. На пресконференция в йорданската столица Аман, Хиджаб информира, че режимът контролира по-малко от 30% от територията на страната. Той призова опозицията зад граница да се обедини срещу сирийската армия и да застане на страната на хората.

След като премина на страната на бунтовниците Хиджаб призова и други политически и военни лидери да се дистанцират от режима на Башар Асад. „Призовавам армията да последва примера на колегите си от Египет и Тунис и да минат на страната на обикновените хора,“ заяви Хиджаб. Това е първото му публично изявление след като преди седмица напусна Сирия и пристигна, заедно със семейството си в Йордания.

Също днес президентът Башар Асад замина за Пекин с намерение да обсъди кризата с представители на властта в Китай. Пекин блокира последните резолюции на ООН за Сирия, но подкрепя идеята за примирие между враждуващите страни чрез политически диалог.

Днес на посещение днес в Сирия пристигна заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Валери Амос. Нейната цел е да потърси начини да подобри каналите за доставка на спешна хуманитарна помощ към страната.

fallback
Още от Свят
fallback