Египетската армия уби шестима при атака на Синайския полуостров

Убитите терористи били въоръжени с ракетни установки, гранати и автоматично оръжие.

12.08.2012 | 17:36
Египетската армия уби шестима при атака на Синайския полуостров

Най-малко шестима въоръжени мъже са били убити от египетската армия на Синайския полуостров, съобщават световните агенции.

Акцията е била срещу намиращото се на 13 километра от град Ал-Ариш скривалище на преследваните терористи, предаде Associated press. Началото на военната офанзива срещу ислямските бунтовници в Синай започна точно преди седмица, когато бяха убити 16 египетски граничари.

Убитите в неделя са първите жертви сред заподозрените от началото на военната операция. По информация на AFP убитите терористи били въоръжени с ракетни установки, гранати и автоматично оръжие.
Държавната телевизия на Египет е съобщила, че по време на военния удар са загинали и трима войници.

Анализатори твърдят, че сигурността в Синай се влошила след падането на режима на Хосни Мубарак миналата година, разчитал и на ислямистките групировки.

Областта в Синай, пресечна точка на границите между Египет, Израел и Ивицата Газа, е територия на контрабанда в тунелите през Газа. Днес стана ясно, че египетските части, провеждащи военната операция в Синай са открили 17 тунела, свързващи територията на Египет с Ивицата Газа.

В петък лидери на бедуините в Синай са дали съгласието си да помогнат на армията в офанзивата срещу терористите. През седмицата Израел даде разрешение на Египет да атакува по въздух Синайския полуостров.