fallback

Египет атакува по въздух Синайския полуостров

Целта на въздушните удари е да заловят отговорните за атаката през уикенда, причинила смъртта на 16 египетски граничари.

08.08.2012 | 13:55

Египетската армия извърши въздушни удари срещу предполагаеми терористи на Синайския полуостров. По данни на местни медии убити са най-малко 20 души. Преди това въоръжени нападатели откриха стрелба по контролно-пропускателен пункт на службите за сигурност в египетския град Ел Ариш и близкия Рафа, намиращ се на границата с Израел. Според репортер на агенция Reuters един полицай и един местен жител са били ранени по време на тези атаки, извършени броени дни, след като 16 военни и гранични полицаи бяха убити при нападение на границата между Египет и Израел.

Един от пунктове е бил нападнат общо 28 пъти от началото на атаките. Няколко часа след атаката в Ел Ариш се събраха стотици протестиращи. Те настояват държавата да ги защити след серията атаки срещу контролно-пропускателни пунктове.

Израел приветства удара над Северен Синай. Часове след военната операция Амос Гилад от израелското министерство на отбраната коментира, че „Египет ще стори всичко по силите си, за да се справи с терора. Успехът на Кайро ще предотврати по-големи атаки.”

fallback
Още от Свят
fallback