Брюксел обвини Румъния в потъпкване на демокрацията

В Букурещ пренебрегват конституцията и заплашват съдии, се казва в незапомнено суровия доклад на Еврокомисията.

17.07.2012 | 18:42
Брюксел обвини Румъния в потъпкване на демокрацията

Унищожителен доклад на Европейската комисия заклейми новия румънски премиер Виктор Понта, че системно нарушава конституцията на страната и подкопава върховенството на закона. 39-годишният социалдемократ, който управлява в северната ни съседка от май, е обвиняван най-вече заради кампанията си за свалянето на президента Траян Бъсеску.

22-страничният доклад на Еврокомисията за напредъка на Румъния в областта на правосъдието трябва да бъде публикуван в сряда, едновременно с този за България. Британският вестник The Guardian обаче се сдоби с копие от текста предварително. Според констатациите на брюкселските експерти правителството в Букурещ е игнорирало основния закон, заплашвало е съдии, незаконно е отстранявало висши държавни служители от постовете им.

Преди броени дни Понта използва парламентарното си мнозинство, за да прокара нов закон за референдумите и да насрочи общонационален вот на недоверие към президента Бъсеску – независимо, че върховният съд обяви промените за противоконституционни.

В доклада се отбелязва, че "силно поляризираният" политически живот на Румъния "не може да обясни систематичната природа" на споменатите закононарушения, които поставяли под въпрос ангажимента на страната към върховенството на закона и към демократичните принципи.

Управляващите в Румъния вече направиха първата отстъпка пред брюкселския натиск, като възстановиха старото уславие за валидност на референдумите – участие на 50% плюс 1 от гласоподавателите. Това дава сериозни шансове на Бъсеску да запази поста си при очакваната ниска активност.

В доклада се казва още, че румънското правителство "може би не разбира" как действа плуралистичната демокрация, и препоръчва мониторинговият режим за страната да бъде удължен.