fallback

Франция обсъжда въвеждането на нови данъци

Френското правителство планира и да отмени някои налози, въведени от предишните управляващи, като социалния ДДС.

16.07.2012 | 11:13

В долната камара на френския парламент започват дебати по ревизирания бюджет на Франция за 2012. Те ще продължат до 18 юли, след което ще бъдат разгледани и от Сената. На 31 юли предложенията ще бъдат окончателно гласувани.В началото на месеца френското правителство представи проект за промени в бюджета за 2012 година, в който се залага на попълване на дефицита чрез увеличаване на данъците. До промените се стигна след доклад на Сметната палата, който прогнозира дефицит от 6 до 10 милиарда евро за тази година и до 33 милиарда за следващата.

Основната пречка пред обещанията на френския президент Франсоа Оланд да спази целите за дефицита от 4.5% тази година и 3 % през 2013 са намалените приходи, които се дължат на твърде оптимистичните прогнози за икономически растеж, става ясно от доклада на Сметната палата. Според одиторите най-критичната година за публичните финанси ще бъде 2013, когато управляващите ще трябва да направят най-голямата крачка за намаляване на дефицита при слаб растеж, продължаваща криза в еврозоната и засилващо се недоволство заради високата безработица. Премиерът Жан-Марк Еро залага на серия от данъчни увеличения, предимно върху най-високите доходи, петролния и банковия сектор. Приетият от предишното правителство „социален“ Данък добавена стойност ще бъде отменен, както и данъчните облекчения за часовете допълнителен труд. Предвижда се и замразяване на 1 милиард от държавните разходи.

Ревизираният бюджет залага на постъпления в размер от 7.5 милиарда евро от нови данъци, сред които по-голям данък върху имуществото, както и такъв върху финансовите транзакции.

fallback
Още от Свят
fallback