fallback

Moody’s свали с две степени рейтинга на Италия

Държавните италиански облигации вече имат същия рейтинг като този на България, Казахстан и Бразилия, отбелязва Bloomberg.

13.07.2012 | 09:27

Международната рейтингова агенция Moody’s понижи кредитния рейтинг на Италия с две степени- от А3 до Ваа2 и негативна перспектива, на фона на опасенията, че влошаването на финансовите условия в Европа може да доведе до рязко оскъпяване на кредитите за третата по големина икономика в еврозоната. Решението за орязване на рейтинга е било повлияно и от увеличаващия се риск Гърция да излезе от еврозоната, както и от проблемите в испанския банков сектор.

Moody’s очаква, че Италия в най-близко бъдеще ще изпитва все по-големи икономически трудности. Агенцията отчита високото ниво на безработица, икономическата  рецесия, както и отлива на чуждестранни инвеститори, които проявяват интерес към италиански държавни облигации.

Прогнозата на Moody’s идва броени часове преди аукциона на средносрочни и дългосрочни облигации за над 5 милиарда евро. Ден по-рано страната успя да пласира вчера краткосрочни облигации за 7.5 милиарда евро при не особено високи лихви.  Bloomberg отбелязва, че с понижението италианските държавни облигации вече имат същия рейтинг като този на страни като България, Казахстан и Бразилия. 

fallback
Още от Свят
fallback