Южна Корея спира вноса на ирански петрол от 1-ви юли

Причината е влизането в сила на застрахователната забрана върху танкерите, превозващи петрол от Иран, наложена от Европейския съюз.

26.06.2012 | 17:24
Южна Корея спира вноса на ирански петрол от 1-ви юли

Южна Корея е първият голям азиатски потребител, който обяви, че спира вноса на петрол от Иран.  

„Санкциите на Европейския съюз върху застраховането на петролни доставки от Иран влизат в сила от 1-ви юли. Затова правителството първо ще затегне системата за проверка на търсенето и предлагането на петрол, и на второ място ще продължи да осигурява необходимото количество петрол от други производители, без да се стига до проблеми,“ коментира финансовият министър на Южна Корея Бан Дзе Ван.

Застрахователната забрана е само една от мерките, предприети от ЕС и Съединените щати като санкция за страните, внасящи петрол от Иран. Ценната суровина е основен източник на приходи за арабската страна. Именно затова Брюксел и Вашингтон се опитват да използват тази зависимост, за да накарат Техеран да се откаже от ядрената си програма.

Плавателните съдове, пренасящи черното злато, се застраховат поради риска от инциденти, които могат да костват значителни разходи. Застрахователната забрана прави почти невъзможен вносът на ирански петрол, защото основната част от застрахователните дружества са европейски. В такъв случай за Южна Корея и останалите азиатски страни би било крайно неизгодно да продължават да внасят петрол от Иран. По този повод Индия поиска от Техеран осигуряването на застраховка при превоз като условие да продължи да купува ирански петрол. Япония от своя страна обаче ще предостави държавни гаранции и няма да се откаже от вноса на черното злато от Иран.