Бивш румънски премиер опита самоубийство

Адриан Нъстасе се прострелял във врата часове след като бе осъден на 2 години затвор за корупция.

21.06.2012 | 08:21
Бивш румънски премиер опита самоубийство
Бивш румънски премиер опита самоубийство

Бившият румънски министър-председател Адриан Нъстасе е в болница след опит за самоубийство. Социалдемократът, който управляваше северната съседка от 2000 до 2004, се е прострелял във врата броени часове, след като съдът го намери виновен в корупция и го осъди на две години лишаване от свобода.

Нъстасе, който утре ще навърши 62 години, посегнал към оръжието, когато полицаите дошли да го отведат от дома му. След инцидента политикът е откаран в спешно отделение. Състоянието му е "под контрол", обяви настоящият румънски премиер Виктор Понта, след като посети стария си политически съмишленик в болницата.

Вчера върховният съд призна Нъстасе за виновен по обвиненията, че използвал корупционни методи, за да си осигури над милион и половина евро за предизборната кампания през 2004. Бившият премиер отрича обвиненията като неверни и "политически мотивирани". Адвокатите му потвърдиха, че той ще обжалва присъдата пред Европейския съд за човешките права в Страсбург.

"Тази присъда е началото на нова ера за румънското правосъдие, в която съдиите вече не се боят да осъждат влиятелни хора", коментира Лора Стефан, антикорупционен експерт, цитирана от "Франс прес".