Колко опасна е ситуацията в Австралия за околната среда?

Според експерт западното общество реагира пресилено

08.01.2020 | 19:08 Редактор: Кристина Крумова

"Биологичен армагедон и световен апокалипсис", така редица медии и звезди определиха пожарите в Австралия. Те са най-големите за последната година. 
Социалните мрежи показаха хиляди снимки и сравнения, будещи съжаление и дори паника. Според експерти природната стихия ще доведе до големи икономически загуби, но няма нищо безвъзвратно. 

"Аборигените всъщност са създали екосистемата на Австралия чрез пожарите, Австралия не е девствена природа, тя е резултат от мениджмънта, който туземните племена са правили в продължение на 40 хиляди години и пожарът е техен основен инструмент", твърди експертът по управление на околната среда Боян Рашев.

Според него паниката в социалните мрежи се създава, за да задоволи необходимостта на хората да се чувстват пълноценно, особено сред западните общества. 

"Хората си нямат реални проблеми май, сериозно го казвам. Ако ти имаш реални проблеми в живота си, които да решаваш, няма да изпадаш в тежка паника, за това което се случва в Австралия. В Западна Европа има критична маса хора, които са загубили връзка с реалността", каза Рашев за Bulgaria ON AIR. 

"Бога ми, много по-важно е в Перник да има вода, би трябвало това да ни занимава много повече. А именно социалните мрежи създадоха и най-много фалшиви новини, свързани с пожарите в Австралия, включително и новината, че димът е достигнал до Южна Америка", заяви експертът. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК