Ватиканът обвини медиите, че работят за Дявола

Журналистите се мъчат да имитират Дан Браун, твърди държавният секретар кардинал Бертоне.

18.06.2012 | 18:59
Ватиканът обвини медиите, че работят за Дявола
Ватиканът обвини медиите, че работят за Дявола

Ватиканът обвини медиите, че имитирали нашумелия писател Дан Браун покрай избухналия скандал VatiLeaks. Според кардинал Тарчизио Бертоне, втори в църковната йерархия след самия папа, скандалът е опит на Дявола да дестабилизира Римокатолическата църква.

VatiLeaks започна през януари, когато в интернет бяха публикувани някои твърде деликатни документи, засягащи църковните дела. Личният иконом на папа Бенедикт ХVІ бе арестуван, след като поверителни писма на папата бяха открити в апартамента му.

В интервю за католическото списание Famiglia Cristiana Бертоне, който е държавен секретар на папската държава, окачестви тези разкрития като лъжи, идващи "от Дявола". Той упрекна пресата, че "съзнателно игнорира" всичко хубаво, което върши църквата, и набляга само на скандалите.

"Много журналисти просто се мъчат да имитират Дан Браун", твърди Бертоне. Браун си спечели ненавистта на католиците с бестселърите "Шестото клеймо" и "Шифърът на Леонардо", в които някои католически институции са представени в твърде негативна светлина.

Италиански репортери обаче възразиха остро на кардинала и му припомниха, че скандалът тръгна от едно писмо до папата, в което известен архиепископ се оплаква от ширещата се из Ватикана корупция. В изтеклите документи има ясни намеци за източване на църковни средства чрез надуване на цени от доставчиците, както и свидетелства за ожесточени вражди между кардиналите и битки за контрол над банката на Ватикана.

От папската канцелария отхвърлиха като лъжа и твърдението на Еторе Тедески, бившия шеф на Ватиканската банка, че бил отстранен, понеже настоял за повече прозрачност. Според кардинал Бертоне Тедески е освободен, понеже се доказал като неефективен мениджър.

Идния месец специалната служба за борба с прането на пари към Съвета на Европа ще публикува доклад дали Ватиканът, който е суверенна държава, се съобразява с международните финансови регламенти.