Онкоцентър в Москва се разпада, сравниха го с концентрационен лагер

Здравното министерство разследва медиците за корупция

08.01.2020 | 13:50 Редактор: Ралица Братанова

Липса на средства, обвинения в корупция и рушащи се бази - това са условията в едно от педиатричните онкологични отделения в Москва. През изминалата година лекари от болницата подадоха оставки, а финансирането беше намалено. 

Мнозина обаче сравняват онкологичния център "Блохин" с концентрационен лагер. Няма вентилация, по стените има плесен, а стаите са претъпкани с пациенти. 

През септември 20 души от персонала колективно подават оставка, защото заплатите им са намалени с 35%, а финансирането за лечението на пациенти намалява. 

Проверка на здравното министерство не установява нарушения. Но родителите на деца, които се лекуват в онкологичния център, не са изненадани от обвиненията. Те вижда жертви на системата.

Здравното министерство започва разследване на самите лекари, че злоупотребяват със средства за трансплантация на костен мозък. От своя страна хирурзите твърдят - на година правят по 60 подобни операции. Държавата плаща само 30 от тях. 

Проблеми има и с лекарствата. Чуждестранни продукти биват заместени от по-евтини руски еквиваленти. А средствата за здравеопазване стават все по-малко. 

От правителството заявяват - реформите са нужни, за да се промени неефективната система, останала от съветския режим.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК