fallback

Китай отказва да спре вноса на петрол от Иран

Съединените щати освободиха от санкции за внос на ирански петрол седем страни, сред които Индия, ЮАР и Турция.

14.06.2012 | 15:06

Китай защити вноса на петрол от Иран и обяви, че той не е в нарушение на Резолюцията на Съвета за сигурност на ООН. Страната е зависима от вноса на горивото, за да задоволява огромните си енергийни нужди.

„Не приемаме налагането на едностранни санкции и върху трети страни. Китай внася петрол от Иран през законни канали и това е съобразено с нуждите на икономическото ни развитие. Нашите дела са напълно прозрачни, не нарушават Резолюцията на Съвета за сигурност на ООН и не накърняват интересите на трети страни или на международната общност,“ коментира в специално изявление говорителят на външното министерство на страната  Лиу Веймин.

Съединените щати освободиха от санкции за внос на ирански петрол седем страни, сред които Индия, ЮАР и Турция. По този начин Китай остава единственият голям вносител, застрашен от наказание за търговските си отношения с Иран.

Санкциите, които Вашингтон се закани да наложи от 28 юни, са с цел прекратяване на иранската ядрена програма. Съединените щати и Европейският съюз смятат, че Иран се опитва да построи ядрено оръжие. Техеран от своя страна твърди, че програмата е изцяло за цивилни цели.

fallback
Още от Свят
fallback