fallback

Рейтингът на Обама тръгна надолу

Президентът вече води само с 2% пред конкурента си Ромни. 92% от французите обаче искат да бъде преизбран

13.06.2012 | 16:37

Тревогите за американската икономика смъкнаха доверието към Барак Обама до най-ниското му равнище от януари. Преднината на настоящия президент пред съперника му за Белия дом Мит Ромни се е стопила, показва проучване на института Ипсос, поръчано от Reuters.

Само за месец подкрепата за Обама е намаляла с 3 % - от 50 на 47 на сто. Цели 63% от участниците в анкетата смятат, че страната им върви по грешен път . Изразилите неодобрение са със 6 на сто повече, отколкото преди месец. Растящите съмнения за управленските качества на Обама повишиха леко рейтинга на Ромни (от 44 на 45%). Президентските избори са след пет месеца - на 6 ноември.

За спадащото доверие към настоящия президент  допринесоха неблагоприятните данни за безработицата през май и изказването му, че частният сектор е в добро здраве. Критиците веднага обвиниха Обама, че няма реална представа за състоянието на икономиката.

Ако европейците и японците можеха да гласуват,обаче, Обама със сигурност би бил преизбран. Във Франция например 92% от анкетираните искат той да запази поста си. В Германия този показател е 90%, а във Великобритания – 73%. Значително по-малка е популярността на Обама в Китай и мюсюлманските държави.

fallback
Още от Свят
fallback