Европа ще подкрепи Испания с до 100 милиарда евро

Заемът е достатъчен, за да съживи испанските банки, коментират от Международния валутен фонд.

10.06.2012 | 09:17
Европа ще подкрепи Испания с до 100 милиарда евро

Финансовите министри от еврозоната се споразумяха да отпуснат до 100 милиарда евро на Испания. Средствата ще бъдат осигурени от фондовете на еврозоната и имат за цел да помогнат на затруднените банки в страната, предаде BBC.

Договорената сума ще покрие капиталовите изисквания с допълнителен буфер за повече сигурност, става ясно от изявление на Еврогрупата. Дни преди това испанските управляващи подчертаха, че ще поискат помощ за банковата си система след като бъде направен подробен одит. Предстои през следващите две седмици независимите консултантски компании - Oliver Wyman и Roland Berger, да оценят състоянието на банките в страната.

На един по-ранен етап испанският финансов министър Луис да Гиндос уточни, че средствата имат за цел да подкрепят финансовата система, не икономиката като цяло. „ Не става въпрос за спасителна помощ,” коментира Гиндос.
Вашингтон определи решението като жизненоважна стъпка към „финансов съюз” в еврозоната.
Управляващият директор на международния валутен фонд Кристин Лагард заяви, че спасителният план за Испания ще подчертае, че „финансовите нужди на банковата система в страната са напълно покрити”.
„ Горещо приветствам решението на Еврогрупата, което допълва мерките, предприети от испанските власти през последните седмици в подкрепа на банковата система,” коментира Лагард и уточни, че Международният валутен фонд има готовност при покана да подкрепи въвеждането и мониторинга на помощта.

Финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър определи решението като  „важно за испанската икономика и като реална стъпка по пътя към финансов съюз, така необходим за възстановяването на еврозоната.”
По думите на финансист номер едно на Франция Пиер Московичи заемът ще „допринесе за възстановяване на доверието в еврозоната”.

На свой ред президентът на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу подчерта, че чрез банково преструктуриране и реформи Испания постепенно ще си върне доверието на инвеститорите и ще създаде необходимите условия за устойчив растеж и създаване на работни места.