fallback

Асад обвини "външни сили" за кризата в Сирия

Страната е изправена пред "истинска война", заяви президентът пред новоизбрания парламент.

03.06.2012 | 15:20

Сирийският президент Башар Асад заяви, че Сирия преживява най-критичния си период след края на колониализма и обвини "външни сили" за кризата, съобщиха световните агенции. В реч пред новоизбрания парламент, той подчерта, че страната е изправена пред "истинска война" на външни сили и повтори тезата си от предишни изявления, че зад започналото през март въстание срещу управлението му стоят терористи.

Въпреки политическите реформи тероризмът ескалира в Сирия, каза президентът, който взима думата за първи път след клането в селището Хула, при което бяха избити 108 души, от които половината деца. Това предизвика експулсиране на сирийски дипломати от редица столици по света, включително и от София.

Сирийският президент отрече правителството да има нещо общо с клането в Хула. Той изтъкна, че случващото се в Хула и на други места в Сирия са жестоки престъпления, които и "чудовища" не биха извършили. "Дори зверовете не правят такива неща", каза Асад, цитиран от АП.

"Това, пред което сме изправени, не е политически проблем, а опит за разпалване на война между отделните клонове на исляма, като инструментът за това е тероризмът", заяви Асад.

fallback
Още от Свят
fallback