Русия, Китай и Иран с военноморски учения в Оманския залив

Това отразява нарастващото сътрудничество между двата основни съперника на САЩ

28.12.2019 | 18:41 Редактор: Кристина Крумова
Русия, Китай и Иран с военноморски учения в Оманския залив

Русия, Китай и Иран започнаха първите си съвместни военноморски учения в Оманския залив в петък в пряко предизвикателство срещу американското влияние в Близкия изток, пише Financial Times, цитиран от investor.bg.

Този ход отразява нарастващото сътрудничество между двата основни съперника на САЩ и ислямската република, която остава под кръстосания огън на санкциите на Вашингтон, отбелязва изданието.

"Най-важното постижение на тези тренировки, това съобщение е, че ислямска република Иран не може да бъде изолирана", казва заместник-адмирал Голамреза Тахани, заместник-командир на военноморските сили. "Тези учения показват, че отношенията между Иран, Русия и Китай са достигнали ново високо ниво и тази тенденция ще продължи и през следващите години", допълва той.

САЩ порица ученията, като държавният департамент коментира пред изданието, че Иран трябва да "мисли два пъти" за провеждането на съвместни военноморски учения, предупреждавайки, че подобни действия "засягат всички държави с интерес да гарантират свободата на плаване в региона".

Заливът се превърна в ябълката на раздора между Вашингтон и Техеран, след като президентът Доналд Тръмп оттегли САЩ от ядрената сделка с Иран и наложи санкции срещу страната през май 2018 г. Техеран свали американски дрон за наблюдение през юни и задържа нефтен танкер под британски флаг за предполагаемо нарушаване на териториалните му води през юли.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК