Европа иска Гърция да остане в еврозоната

Притесненията около Гърция свалиха стойността на еврото с около 2% на фондовите пазари в сряда.

24.05.2012 | 11:17
Европа иска Гърция да остане в еврозоната
Европа иска Гърция да остане в еврозоната

Европейските лидери искат Гърция да остане в еврозоната, но и да „спазва ангажиментите си”,  заяви председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой, цитиран от BBC. В рамките на неформалната среща на европейските лидери Ромпой подчерта, че реформите са жизнено важни за Гърция и справянето с  икономическите проблеми.
„Еврозоната вече показа солидно единство като отпусна, заедно с Международния валутен фонд, почти 150 милиарда евро, за да помогне на Гърция през 2010,” коментира Ромпой и допълни: „Очакваме след изборите през юни правителството да избере правилния път на реформи, които ще дадат и най-добрите гаранции за успешно оставане в еврозоната”.

Председателят на Европейския съвет определи разговорите като „фокусирани и прями”. Той подчерта, че е постигнато споразумение за необходимостта от икономически  растеж и за взимане на мерки по възстановяване на финансовата стабилност, което по неговите думи  са двете страни на една монета. 

Британският премиер Дейвид Камерън подчерта, че на срещата е имало пълен консенсус, че намаляването на дефицита и постигането на икономически ръст не са алтернативи, а вървят ръка за ръка. „Трябва да направите едното, за да получите другото,” коментира Камерън.

Служебният премиер на Гърция Панайотис Пикраменос заяви, че е получил подкрепа от почти всеки присъстващ на срещата, започнала с дискусии по въвеждането на общи дългови еврооблигации. Според германския  канцлер Ангела Меркел такива облигации ще нарушат договорите на Европейския съюз и „няма да допринесат за бърз икономически растеж”. Подобна позиция подкрепи и премиерът Бойко Борисов. Той заяви, че подкрепя въвеждането на данък върху финансовите трансакции, но е скептичен, че общите еврооблигации ще решат проблемите на еврозоната. По неговите думи преразпределението на дълга на еврозоната ще натовари предимно финансово дисциплинираните държави, които ще понесат бремето на дълга на задлъжнелите страни.