fallback

На 17 юни ще се проведат новите парламентарни избори в Гърция

Председателят на Държавния съвет Панайотис Пикраменос временно ще заеме поста министър-председател.

16.05.2012 | 15:41

Новите избори за парламент в Гърция са насрочени за 17 юни, съобщиха световните агенции. Временно изпълняващ длъжността министър-председател ще заеме председателят на Върховния административен съд Панайотис Пикраменос, решиха лидерите на основните политически партии след среща с президента Каролос Папуляс.

Въпреки че беше поканен, на срещата не присъства лидерът на крайно дясната „Златна зора" Никос Михалолиакос. Нито една от трите партии, събрали най-много гласове на изборите на 6 май, не успяха в преговорите за съставяне на управляващ кабинет. Гърция е притисната от сроковете и условията за прилагане на строги икономии, заложени в международното споразумение за спасителен план. Според социолозите гърците ще изберат правителство, което е против мерките за съкращаване на разходите и което ще изведе и страната от еврозоната. Европейските лидери обаче са категорични, че няма да отстъпят и да правят промени по спасителното споразумение за Гърция.

Социологическите проучвания сочат, че най- много гласове на следващите избори ще спечели крайната левица „Сириза“, която е твърдо против бъдещите съкращения на разходи. „Сириза“, обаче иска да договори нов спасителен пакет, но да задържи Гърция в еврозоната.

fallback
Още от Свят
fallback