Саркози и Оланд се борят за гласовете на крайната десница

Експертите не очакват официална подкрепа от страна на Марин льо Пен за нито един от кандидатите.

24.04.2012 | 14:54
Саркози и Оланд се борят за гласовете на крайната десница

„Някои от избирателите на левицата са дали гласовете си за Марин льо Пен в следствие на гнева срещу социалната несправедливост. Очаквам на втория тур те да подкрепят мен”, заяви кандидатът на Социалистическата партия Франсоа Оланд.

„Сигурен съм, че част от електората на крайната десница ще подкрепи прогреса, равния шанс за всички и справедливостта”, подчерта Оланд пред Liberation.

В понеделник Никола Саркози призна, че уважава решението на избирателите да дадат такава подкрепа за Фронт Насионал.

„Силата на радикалната десница се удвои през последните години. Тези хора искат отговори. Чух гласът им и знам какво да отговоря”, заяви Саркози.

Първият тур на президентските избори, който се проведе в неделя, бе спечелен с минимална преднина от Франсоа Оланд. Саркози изостава с малко повече от процент.

Изненадата бе резултатът на Жан Марин Льо Пен, която остана трета, но събра рекордните за нейната партия 17.9% подкрепа.

Фронт Насионал, като цяло е антиимигрантска и националистическа организация. Партията е една от най-силните опоненти на европейската интеграция.

Едно от основните послания на Льо Пен в предизборната кампания бе Франция да се откаже от еврото и да възстанови контрола по границите. Тя искаше по-сериозни мерки срещу „ислямизацията” на Франция и прекратяване на имигрантския поток от Северна Африка.