Испания осъди Аржентина за национализацията на петролна компания

Мадрид получи подкрепата на Европейската комисия в спора.

17.04.2012 | 11:45
Испания осъди Аржентина за национализацията на петролна компания

Испания осъди решението на Аржентина да национализира най-голямата петролна компания в страната, която се контролира от испанската Repsol.

„Тази мярка нарушава приятелския климат в отношенията между Аржентина и Испания“, предупреди испанският премиер Мариано Рахой и допълни, че това нарушава и устно споразумение между двете страни за бъдещето на компанията.

Мадрид получи подкрепата на Европейската комисия в спора. До напрежението се стигна, след като аржентинският президент Кристина Кирхнер  обяви, че най-голямата петролна компания в страната ще бъде национализирана.

Правителството ще представи в парламента законопроект, предвиждащ държавата да купи 51 процента от акциите на компанията, в която Repsol сега притежава 57-процентен дял. Останалите 49% ще бъдат разпределени между аржентинските провинции, в които се добива петрол. По-рано 16 провинции отнеха концесиите на компанията, тъй като тя не е изпълнила своите ангажименти за инвестиции. След като спечели изборите през 2007, Кирхнер национализира пенсионен фонд за 24 милиарда долара и авиокомпанията Аеролинеас Архентинас.