fallback

Сирийските военни части може и да не се оттеглят до 10 април

Управляващите посочиха, че цитираната дата е посочена неточно от пратеника на ООН и Арабската лига Кофи Анан.

08.04.2012 | 15:11

В специално комюнике сирийското външно министерство отбелязва, че е „неточно да се говори, че Сирия ще изтегли силите си от градовете до 10 април, след като (международният пратеник) Кофи Анан още не е представил писмени гаранции, че въоръжените терористични групировки приемат да спрат всяко насилие и да сложат оръжие, за да се разпростре държавната власт по цялата територия" на страната. От документа става ясно, че сирийските управляващи очакват специалният пратеник на ООН и Арабската лига да представи в писмена форма обещание от правителствата на Катар, Саудитска Арабия и Турция, че спират да финансират "терористичните групировки".

От „Свободната сирийска армия”, представляваща опозицията, отговориха, че отказват да дадат писмени гаранции за прекратяване на огъня, предадоха световните агенции.

Междувременно турският премиер Реджеп Тайип Ердоган предупреди, че страната ще следи внимателно случващото се и ако привържениците на Башар Асад не изтеглят танковете си от градовете до 10 април, ще бъдат взети други мерки, предаде Франс прес.В средата на изминалата седмица специалният пратеник на ООН и Арабската лига  в Сирия Кофи Анан съобщи, че очаква до 12 април огънят в страната да бъде прекратен. Преди това до 10 април правителството трябва да е изтеглило военни си части от населените места, а през последвалите 48 часа управляващия режим и опозицията да прекратят окончателно огъня и да бъде осигурен достъп на  хуманитарните организации да доставят храни и лекарства на нуждаещите се в размирните райони. Дни по-късно стана ясно, че в град Хомс са убити повече от 11 души при сблъсък на военни части от  управляващия режим на Башар Асад с представители на опозицията. Само през последните четири дни около четири хиляди сирийски бежанци са преминали границата с Турция, отбелязва Франс прес.

fallback
Още от Свят
fallback