fallback

Биещите се срещу Асад ще получават заплати

Държави от Персийския залив ще предоставят месечно милиони долари за фонда на опозиционния Сирийски национален съвет.

02.04.2012 | 08:53

Бунтовниците, които се бият срещу режима на Башар Асад ще получават заплати. Това стана ясно след двудневната конференция в Истанбул „Приятели на Сирия“. Пари ще бъдат отделяни и за войниците, които напуснат армията лоялна на президента и се присъединят към бунтовниците.

По време на дискусиите Саудитска Арабия предложи биещите се срещу Асад да бъдат въоръжени, но Турция и САЩ категорично отхвърлиха подобно решение.

 „Режимът на президента Башар Асад е изгубил легитимност и международната общност е изправена пред задачата да помогне на сирийския народ колкото е възможно по-скоро да се избави от него“, гласи изявление на Сирийския национален съвет.

На срещата съветът беше признат за легитимен представител на сирийците. САЩ ще предоставят на сирийската опозиция средства за комуникация и ще отделят допълнителни 12 милиона и 200 хиляди долара за хуманитарна помощ. Дамаск нарече събирането на около 70 западни и арабски външни министри в Истанбул среща на враговете на Сирия. Ключови играчи, включително Русия, Китай и Иран, не присъстваха на разговорите.

Сирия се съгласи принципно с плана за спиране на насилието, но Западът смята, че това е само ход за печелене на време. По данни на ООН жертвите на бунта, започнал преди малко повече от година, вече са девет хиляди.

fallback
Още от Свят
fallback