fallback

Марио Монти готов да подаде оставка

Мандатът на Италианския кабинет изтича през 2013.

27.03.2012 | 07:54

Италианското правителство може да подаде оставка преди края на мандата си, ако установи, че страната не е готова да осъществи предлаганите от кабинета реформи. Това заяви в рамките на форума по ядрената сигурност в Сеул премиерът Марио Монти. Мандатът на кабинета изтича през 2013 година.

Настоящото служебно правителство на Италия беше сформирано през ноември 2011 под натиска на икономическата криза. През последните месеци прилаганите реформи, особено тази в трудовото законодателство срещат остра критика от страна на редица политически партии и социални организации.

Сред най-големите критици са синдикатите. Профсъюзът, Общата италианска конфедерация на труда, който защитава интересите на над шест милиона работещи, заплаши с обща стачка в знак на протест срещу плановете на правителството на Монти. Протестът няма да е искра, която пламва за един ден, закани се лидерът на синдиката Сузана Камусо. Премиерът Монти обаче е решен да въведе трудовите реформи като част от антикризисните мерки за оздравяване на икономиката на страната. По-специално ще бъде премахнат съществуващият досега Закон, който правеше почти невъзможни и уволненията за работещите на постоянен трудов договор. Според предлаганите от кабинета на Монти промени, уволнените служители ще могат да бъдат възстановявани на работа, само ако са я загубили заради расова, полова или друга дискриминация. Ако това е станало по икономически причини, те ще могат да разчитат само на компенсации. Целта на италианските власти е да направят по-динамичен пазара на труда.

fallback
Още от Свят
fallback