Марио Монти няма намерение да оглавява Еврогрупата

Германският канцлер Ангела Меркел даде висока оценка на италианския премиер.

14.03.2012 | 07:58
Марио Монти няма намерение да оглавява Еврогрупата
Марио Монти няма намерение да оглавява Еврогрупата

Най-лошата част от финансовата криза в еврозоната приключи, заяви италианският премиер Марио Монти по време на срещата си с германския канцлер Ангела Меркел в Рим. Той обяви още, че няма намерение да оглавява Еврогрупата и да заеме поста на настоящия председател Жан-Клод Юнкер. Самият Юнкер, който предстои да се оттегли  през юни, изрази мнение, че Монти би бил отличен председател на Еврогрупата. Висока оценка за италианския премиер даде и германският канцлер Ангела Меркел. Германия и Италия споделят обща гледна точка- а именно, че еврозоната трябва да се фокусира върху фискалната стабилност и постигането на икономически растеж.

„Трябва да сме конкурентни на Китай, Индия и останалите развиващи се пазари и да постигнем икономическа стабилност. Кризата на еврото ни показа нашите слаби страни и ние трябва да ги разрешим“, заяви на свой ред Меркел.

За последните няколко месеца в резултат на поредица от решителни реформи, проведени от правителството на Марио Монти, Италия постигна значителен напредък и се отдалечи от опасността да последва съдбата на Гърция. Лихвите по обслужване на държавния й дълг се понижиха чувствително. Остава проблемът с безработицата, която продължава да се увеличава, коментират анализатори.