fallback

Андерш Брейвик получи обвинения за терористично нападение

Масовият убиец от Осло остана спокоен по време на изслушване на обвиненията.

07.03.2012 | 19:10

Андерш Брейвик, който се призна за извършител на въоръжените атаки, причинили смъртта на 77 души и ранили други 242 в Норвегия, беше обвинен в тероризъм, предаде BBC. Прокурорите по делото отбелязват, че смятат Брейвик за психично болен и ще препоръчат да му бъде оказана психиатрична помощ пред задържане под стража. Делото срещу масовия убиец е насрочено за 16 април. Обвиненията са базирани на норвежкия закон срещу тероризма, където за терористични се определят насилствени действия, които има за цел да разрушат ключови правителствени функции или да всеят страх сред населението.

Брейвик е приел обвиненията напълно спокоен, съобщиха от полицията.

До момента специалистите остават разединени по отношение на психичното здраве на Андерш Брейвик. Психиатричната експертиза от преди година определи Брайвик за психично болен. Според доклад на група психолози, Брейвик е живял в „свой собствен илюзорен свят, където всичките му мисли и действия са били определяни от негови илюзии.“

Впоследствие обаче, четирима независими психиатри изразяват несъгласие с диагнозата. Наблюденията им, оповестени през януари, сочат, че той няма нито психоза, нито шизофрения и няма нужда да приема лекарства.

Андерш Брейвик постави бомба пред правителствена сграда в Осло на 22 юли, при експлозията загинаха осем души. След това на близкия остров Утьоа атентаторът откри огън по минувачите, отнемайки живота на още шейсет и девет души, повечето от които тийнейджъри.

fallback
Още от Свят
fallback