1 трилион евро може да струва неконтролиран фалит на Гърция

За да прикрие нарастващия си държавен дълг, Гърция е взела заем с 600 милиона евро по-нисък от дълга си към Goldman Sachs.

06.03.2012 | 17:42
1 трилион евро може да струва неконтролиран фалит на Гърция
1 трилион евро може да струва неконтролиран фалит на Гърция

Неконтролируемият фалит на Гърция може да струва на еврозоната повече от 1 трилион евро, съобщи Reuters, цитирайки доклад на Международния финансов институт, който представлява интересите на частните инвеститори в процеса по преструктуриране на гръцкия дълг. Наред с това Испания и Италия ще бъдат принудени да потърсят външна помощ в размер от минимум 350 милиарда евро. Негативи ще понесе и Европейската централна банка, в чийто баланс лежи гръцки дълг от около 177 милиарда евро, става ясно от цитирания доклад.

Евентуален провал на сделката с частните кредитори за опрощаване на част от дълга ще изправи Гърция пред неспособност да погасява задълженията си.

Запознати източници днес разкриха пред Bloomberg подробности по скандалната сделка  на гръцкото правителство с Goldman Sachs. Потърсеният през 2001 заем в размер на 2.8 милиарда евро е бил с 600 милиона евро по-малко от задълженията на Гърция към банката, коментира пред медията Спирос Папаниколау, ръководил Държавната агенция за управление на дълга през 2005. За 11 години стойността на транзакцията почти се е удвоила, достигайки  5.1 милиарда евро. Папаниколау и неговият предшественик Кристофорос Сарделис за първи път разкриват подробности около договора на Гърция, използван за прикриване на нарастващия размер на суверенния дълг и посрещане на изискванията на Европейския съюз.

През 2001 Goldman Sachs  разменя гръцки дълг в долари и йени за евро, възползвайки се от исторически изгодна лихва. Използваният механизъм е довел до редуциране на дълга, коментира Сарделис. Наред с това са проведени редица извънпазарни суапове, които са позволили на контрагентите да се възползват от  две форми на лихвено плащане- с фиксирани или плаващи лихви, съотнесени към номиналния размер на дълга.