EС започва разследване срещу Google

Новата политика за личните данни на интернет гиганта нарушава европейските закони, подозират във Франция.

01.03.2012 | 08:30
EС започва разследване срещу Google

Европейският съюз започва разследване срещу новата политика за поверителност на Google, която влезе в сила от днес. Според френските власти тя е в явно нарушение на европейското законодателство.

Френската служба за защита на личните данни CNIL вече уведоми интернет гиганта, че ще проведе разсследване на европейско ниво срещу новата политика, която позволява на Google да натрупва данни за потребителите чрез всичките си сайтове - YouTube, Gmail, Google+ , търсачки и други. Благодарение на това компанията ще може по-точно да отсява рекламите, които да показва на всеки потребител (коментар по темата четете тук).

През януари, когато за пръв път обяви новата политика, Google я мотивира като "опростяване" на правилата за поверителност, събирайки над 60 различни политики в една обща. Компанията обаче не оставя на клиентите си възможност да избират дали да приемат новите условия.

"CNIL и останалите служби на защита на личните данни в ЕС са дълбоко загрижени от комбинирането на лична информация, добита чрез различни услуги; те имат сериозни съмнения около законността и почтеността на такъв процес и за неговата съвместимост с европейското законодателство за защита на личните данни", пише в официалното писмо на CNIL до Google. Независимо от това компанията отхвърли призивите да отложи промените в политиката си и те влязоха в сила от тази сутрин.

"Нашият ангажимент към защитата на личните данни е толкова силен, колкото е бил винаги", коментира съветникът на Google по тези въпроси Питър Флайшър. Според него "нашата нова проста, ясна и прозрачна политика" спазва всички европейски нормативни изисквания.

Google вече е обект на други разследвания в ЕС и САЩ, които трябва да установят дали компанията не фаворизира собствените си продукти за сметка на чуждите.

В момента Европейският съюз подготвя ново, доста по-строго законодателство за защита на личните данни. Според предлаганите нови правила компании като Google и Facebook ще трябва изрично да получат съгласието на клиентите си, за да предоставят данните им на трети лица - рекламодатели и търговски вериги, например. Освен това ЕС ще въведе законово т.нар. "право да бъдеш забравен" - тоест клиентите да изискат историята им в даден сайт или социална мрежа да бъде заличена. В момента например всяка ваша дейност във Facebook се пази и може да се види от други - независимо кога е извършена и дали междувременно не сте изтрили профила си.

Японското министерство на търговията и промишлеността също предупреди, че може да започне разследване заради новата политика на Google.