Доминик Строс-Кан арестуван във Франция

Бившият шеф на МВФ е задържан в Лил по обвинение в сводничество.

21.02.2012 | 14:43
Доминик Строс-Кан арестуван във Франция

Бившият шеф на Международния валутен фонд (МВФ) Доминик Строс-Кан е бил задържан от френската полиция по подозрение във връзка с мрежа от проститутки, съобщава BBC, позовавайки се на прокурорско изявление.
Полицията в Лил e разпитала проститутки, които са потвърдили, че са правили секс със Строс-Кан. В своя защита той настоява, че не е знаел, че тези жени са проститутки. „Предизвиквам ви да различите гола проститутка от всяка друга гола жена,” заяви пред френските медии адвокатът на Строс-Кан – Анри Льоклер.

Ако бъде признат за виновен, финансистът може да бъде осъден на 7 години затвор и да му бъде наложена глоба от 350 000 евро.

Строс-Кан подаде оставка като шеф на МВФ през май 2011, когато беше обвинен в опит за изнасилване на камериерка в хотел в Ню Йорк. По-късно обвинението бе оттеглено, както и надеждите за президентския пост. Припомняме, че Строс-Кан бе спряган за кандидат-президент на социалистите.

Сексът с проститутки е легален във Франция, но всякакви своднически действия и плащания с фирмени пари се преследват от закона.

Освен Строс-Кан френската полиция е арестувала 8 мъже по подозрение, че са организирали мрежа от проститутки и са използвали неправомерно фирмени пари, за да плащат за сексуални услуги. Трима от заподозрените се смятат за приближени до Доминик Строс-Кан, който според френските медии може да остане в ареста в Лил до 48 часа.