fallback

Гърция ще получи заем от 130 милиарда евро

Дългът на страната вероятно ще бъде намален до 120.5% от БВП.

21.02.2012 | 07:53

Финансовите министри на държавите от еврозоната постигнаха дълго отлаганото споразумение за втория спасителен пакет за Гърция на стойност 130 млрд. евро с участието на частните кредитори на страната, които се съгласиха да поемат по-големи загуби, съобщи FT.

„Днешният ден е с историческо значение за гръцката икономика”, заяви премиерът Лукас Пападимос .„Трябва да се направи още много, за да бъдат завършени изискваните действия за сключването на кредитното споразумение, което се очаква да стане в началото на март”, уточни той.

Сделката беше постигната след обсъждането на “строго поверителния” доклад за устойчивостта на дълга, който обаче изтече в медиите. Според документа дори при най-оптимистичния сценарий и осъществяването на всички структурни реформи, Гърция може да изпадне в толкова дълбока рецесия, че да не може да излезе от икономическата дупка дори след прилагането на тригодишна спасителна програма на стойност 170 млрд. евро.

Според експертите, участвали в изготвянето на доклада два от принципите на новия спасителен пакет може да подействат унищожително. „Принудителните мерки за икономии могат да постигнат точно обратния ефект – да отслабят икономиката на Гърция и да увеличат размера на дълга“, смятат анализаторите.

Преструктурирането на дълговете на страната пък може да попречи на Атина да се завърне на пазарите и да прогони бъдещите частни инвеститори, предупреждават още икономистите.

Най-лошият сценарий е, ако гръцкото правителство не успее да осъществи всички реформи и дългът на страната се свие по-бавно от очакваното. При размер на дълга 160% от БВП, страната ще има нужда от спасителна операция на стойност 245 млрд. евро, показват изчисленията.

„Засилва се контролът на МВФ и ЕС върху Атина“, коментира  Жан Клод Юнкер. По думите на ръководителя на Еврогрупата това ще стане, като се въведе нов закон в гръцката конституция, който гарантира плащанията по дълга към партньорите на Гърция в еврозоната.

Гръцкият финансов министър Евангелос Венизолос добави, че този закон ще бъде приет още този месец.

fallback
Още от Свят
fallback