България настоява за освобождаване на политзатворниците в Сирия

Министерството на външните работи остро осъжда бомбардировките на Хомс, Забадаи, Хама и Дераа.

18.02.2012 | 14:24
България настоява за освобождаване на политзатворниците в Сирия

„Настоятелно призоваваме сирийските власти да освободят незабавно арестувания в четвърък Мазен Дариуш, както и всички политически затворници в Сирия”. Това се казва в специално изявление на говорителя на българското външно министерство Весела Чернева, разпространено днес.

„Изразяваме нашата загриженост за живота и сигурността на г-н Дариуш, неговата съпруга и останалите задържани. Този акт е поредният опит на сирийския режим да ограничи свободата на словото и да се разправи чрез репресии със своите политически опоненти”, се казва още в изявлението.

България е разтревожена и от продължаващите военни действия на сирийското правителство срещу собствения му народ. „Остро осъждаме бомбардировките срещу градовете Хомс, Забадаи, Хама и Дераа. Режимът в Дамаск трябва да прекрати незабавно убийствата на невинни граждани, сред които и много деца”, се казва в заключение.

Междувременно стана ясно, че днес в Дамаск сирийските военни са открили огън по погребална процесия, съобщава AFP. Reuters информира за убити и ранени, но не уточнява броя им. Според представители на опозицията, между 15 и 30 хиляди души са се включили в шествието, за да бъдат изпратени в последния им път трима младежи, убити при демонстрация вчера. 

 

Повече по темата за страданието на сирийския народ, гледайте в предаването “Брюксел 1” в ефира на Bulgaria ON AIR в събота (18 февруари) в 18.30 часа.