Иран отрече да е спирал нефта за Европа

Петролът поскъпна след информациите за прекратените доставки.

15.02.2012 | 17:40
Иран отрече да е спирал нефта за Европа

Министерството на нефта на Иран опроверга съобщенията за това, че Ислямската република е прекратила петролните доставки за шест страни от Европа, съобщава израелският вестник Jerusalem Post. По думите на представител на ведомството, ако е имало подобно решение, то щяло да е огласено от Върховния съвет по национална сигурност.

По-рано иранската държавна телевизия Press TV съобщи, че Иран е престанал да доставя нефт във Франция, Нидерландия, Италия, Португалия, Испания и Гърция. Решението е било огласено на среща между ръководството на иранското външно министерство и дипломати на тези страни.

Един от дипломатите, взел участие в срещата, е заявил, че въпросът за доставката на ирански петрол в Европа въобще не е повдиган по време на тези преговори.

Европа все пак ще спре вноса си на петрол от Иран в началото на второто полугодие на тази година като част от взето решение за санкции срещу страната. В същото време официални представители на Техеран нееднократно предупрежадват, че са готови да спрат износа във всеки един момент.

Една пета от целия експорт на ирански нефт е за страни от Европа. В случай, че тези държави спрат вноса си от Ислямската република, ще им се наложи да си търсят доставчици от Саудитска Арабия. Тя от своя страна обеща, че може да осигури достатъчно количества петрол за всички европейски държави, които изпитат недостиг на такъв.

На свой ред Иран търси замяна на европейските си партньори в Азия. През януари 2012 Индия повиши вноса си на нефт от Иран с 37% в сравнение със същия период на миналата година.

Причина за санкциите, въведени от САЩ и ЕС срещу Иран, са подозренията, че Техеран развива своята ядрена програма с цел създаване на оръжия за масово поразяване.

Междувременно стана ясно, че след съобщенията за спиране на доставките на ирански нефт за Европа цените на петрола са се повишили до над 119 долара за барел. Суровият петрол от сорта брент поскъпна с 1.83 долара.