Иран ще представи нови постижения в ядрените технологии

Днес виждаме, че Иран е станал ядрена държава, заяви президентът Махмуд Ахмадинеджад.

11.02.2012 | 13:18
Иран ще представи нови постижения в ядрените технологии
Иран ще представи нови постижения в ядрените технологии

Много скоро Иран ще представи нови успехи в областта на ядрените технологии, заяви президентът Махмуд Ахмадинеджад пред хиляди иранци, събрали се на митинг по случай 33-ата годишнина от победата на ислямската революция, съобщи Reuters. 
Техеран е подложен на международен натиск заради ядрената си програма. Страната е подозирана, че се опитва да разработи ядрено оръжие, въпреки уверенията й че ще използва атомната енергия само за мирни цели.
 „Световните сили използваха всички видове натиск, за да попречат на Иран да овладее мирния атом. Днес виждаме, че Иран е станал ядрена държава. Той самостоятелно осигурява голяма част от своите нужди в тази сфера. В недалечно бъдеще тези нужди ще бъдат осигурявани изцяло от ирански учени. В близките дни светът ще стане свидетел на нови значими постижения на Иран в областта на ядрените технологии", заяви иранският президент, цитиран от ИТАР-ТАСС.
В края на януари външните министри на 27-те страни-членки на ЕС одобриха ембарго на петролните доставки на Иран. От 1 юли европейските държави ще блокират подписването на нови договори за внос на суровината. Към момента около 20% от износа на Техеран е предназначен за страните-членки на съюза.