fallback

Румънският президент номинира разузнавач за премиер

Предстои парламентът да гласува номинацията.

07.02.2012 | 10:39

Румънският президент номинира директора на Службата за външно разузнаване Михай Ръзван Унгуряну за премиер часове след като Емил Бок подаде оставка след серия от протести срещу мерките за икономии, предаде BBC. Предстои номинацията да бъде гласувана от парламента в страната. „Управляващата коалиция прие Михай Ръзван Унгуряну да бъде предложен за премиер,“ отбелязва президентът Траян Бъсеску в специално изявление.

Бившият вече премиер Емил Бок заяви, че се оттегля от поста, за да „разсее политическото и социално напрежение“ след триседмични протести. След правителственото заседание в понеделник (6 февруари) Бок заяви, че връща управленския мандат във важен момент за политически решения.

Въпреки че румънската икономика регистрира ръст през миналата година, страната беше засегната от продължителни демонстрации. Емил Бок наложи 25-процентно намаление на заплатите в публичния сектор и замразяване на пенсиите. Данъкът върху продажбите също беше повишен до 24%. Румъния трябва да приложи реформи, за да успее да се класира за следващия транш от 20 милиарда евро спасителен транш от Международния валутен фонд.

fallback
Още от Свят
fallback