fallback

Румънският премиер подаде оставка

„Искам да разсея социалното и политическо напрежение в страната”, заяви Емил Бок.

06.02.2012 | 11:31

Румънският премиер Емил Бок подаде оставка след продължаващи вече почти месец протести. „Искам да намаля напрежението, защото трябва да се вземат важни политически решения”, коментира министър-председателят след среща на кабинета.Бок призова парламентът да гласува доверие на ново правителство, като то ще бъде предложено от президента Траян Бъсеску в идните дни.

Междувременно стана ясно, че Бъсеску е назначил с указ министъра на правосъдието Каталина Предою за временно изпълняваща задълженията на министър-председател. Тя ще ръководи правителството до формирането на нов кабинет и гласуването му от парламента на страната.

От януари в Румъния продължават протестите срещу правителството на Бок и президента Траян Бъсеску. Хиляди демонстранти въстанаха срещу мерките на жестоки икономии, които властите предприеха за спасяване на страната от кризата. В частност, Бок инициира намаляване на заплатите на работещите в бюджетната сфера с 25% при едновременно повишение на данъците, бяха замразени пенсиите и направени много съкращения в публичния сектор. Това позволи на правителството да изпълни условията, които постави Международният валутен фонд, за да предостави на Румъния помощ.

Според данни от допитване, Демократично-либералната партия на Румъния, която оглавява Бок, се ползва с популярност само сред 20 на сто от населението.

fallback
Още от Свят
fallback