Румънският премиер подаде оставка

„Искам да разсея социалното и политическо напрежение в страната”, заяви Емил Бок.

06.02.2012 | 11:31
Румънският премиер подаде оставка
Румънският премиер подаде оставка

Румънският премиер Емил Бок подаде оставка след продължаващи вече почти месец протести.

„Искам да намаля напрежението, защото трябва да се вземат важни политически решения”, коментира министър-председателят след среща на кабинета.

Бок призова парламентът да гласува доверие на ново правителство, като то ще бъде предложено от президента Траян Бъсеску в идните дни.

Междувременно стана ясно, че Бъсеску е назначил с указ министъра на правосъдието Каталина Предою за временно изпълняваща задълженията на министър-председател. Тя ще ръководи правителството до формирането на нов кабинет и гласуването му от парламента на страната.

От януари в Румъния продължават протестите срещу правителството на Бок и президента Траян Бъсеску. Хиляди демонстранти въстанаха срещу мерките на жестоки икономии, които властите предприеха за спасяване на страната от кризата. В частност, Бок инициира намаляване на заплатите на работещите в бюджетната сфера с 25% при едновременно повишение на данъците, бяха замразени пенсиите и направени много съкращения в публичния сектор. Това позволи на правителството да изпълни условията, които постави Международният валутен фонд, за да предостави на Румъния помощ.

Според данни от допитване, Демократично-либералната партия на Румъния, която оглавява Бок, се ползва с популярност само сред 20 на сто от населението.