fallback

Летищният персонал във Франция започва четиридневна стачка

Протестът е срещу законопроект, свързан с правата на служителите да стачкуват.

06.02.2012 | 08:01

Профсъюзите, представляващи френските пилоти, кабинния екипаж и наземния персонал във Франция планират протести от днес до четвъртък.

В същото време около 85% от полетите на дълги разстояния на Air France, както и 80 процента от тези за Европа, се очаква да излетят по разписание. Стачката е срещу спорен законопроект, който в момента се разглежда от френския парламент.

Текстът, предложен от десницата, се отнася до правото на стачка във въздушния транспорт. Той ще наложи на служителите на гражданската авиация да предупреждават властите за протестите си най-малко два дни преди началото им.

Според синдикатите, текстът, който вече премина през долната камара на парламента, нарушава правата на работниците.

Два дни преди стачката Air France уведоми клиентите си, които трябва да пътуват между 6 и 9 февруари, че могат безплатно да променят билетите си. В изявление на авиокомпанията се казва, че тя прави всичко възможно, за да ограничи влиянието на стачката. Въпреки оптимистичните прогнози за полетите за Европа и тези на дълги разстояния, Air France не съобщи колко вътрешни полета няма да бъдат извършени, а също предупреди за отмяна на някои дестинации в последната минута.

Преди Коледа правителството разположи полицейски части на летищата, заради протест на служителите по сигурността на френските летища. Тогава протестните действия на служителите засегнаха работата на няколко големи летища в страната, като отмениха стотици полети.

fallback
Още от Свят
fallback